Kirjastonkäyttö

Kirjastokortti

Kirjastokortti annetaan jokaiselle, joka todistaa henkilöllisyytensä ja ilmoittaa henkilötunnuksensa lainaajarekisteriä varten. Alle 15-vuotiailta asiakkailta edellytään huoltajan kirjallinen suostumus.

Ensimmäinen kirjastokortti on ilmainen. Kirjastokortin saadessaan asiakas sitoutuu noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja kortin omistaja vastaa sillä lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja. Kirjastokortti on esitettävä lainattaessa. Lainata voi myös viivakoodilla varustetulla henkilökortilla (ajo- ja Kelakortit).

Lainata voi samalla kirjastokortilla kaikista Satakunnan kirjastoista.

Mikäli kirjastokortti katoaa, asiakas on vastuussa kortilla lainatusta aineistosta siihen asti, kunnes ilmoittaa kirjastoon kortin katoamisesta ja kortti on kuoletettu. Kadonneen kortin tilalle annettavasta uudesta kortista peritään 2 euron korvaus.

Muista ilmoittaa nimen- ja osoitteenmuutoksista kirjastoon mahdollisimman pian. Muutokset voi tehdä postia kirjastolle -lomakkeella, soittamalla kirjastoon (040 4886175) tai lähettämällä sähköpostia kirjasto(a)kokemaki.fi.

Lainaus ja palautus

Lainaus on ilmaista ja kirjastokortti on aina esitettävä lainattaessa. Lainauksista saa kuitin, josta näkee aineiston nimekkeet ja eräpäivät. Laina-ajat vaihtelevat kahdesta viikosta neljään viikkoon.

Satakirjastoissa yhdellä asiakkaalla saa olla kerrallaan enintään 150 lainaa, joista enintään

30 CD- tai LP-levyä
10 DVD-levyä
10 konsolipeliä
10 CD-äänikirjaa
10 blu-ray -levyä

Lainattu aineisto tulee palauttaa kirjastoon viimeistään eräpäivänä. Lainat voi palauttaa mihin tahansa Satakirjastoon. Kokemäen kirjaston ulko-oven vieressä on palautusluukku, johon voi omalla vastuulla palauttaa lainat kirjaston ollessa suljettuna.

Laina-ajat

Kirjojen ja musiikki-cd-levyjen laina-aika on 28 vrk. Joidenkin uutuusromaanien laina-aika on 14 vrk. Näiden kirjojen kannessa on "laina-aika 2 viikkoa" -tarra. DVD-levyjen, videoiden, pelien ja lehtien laina-aika on 14 vrk.

Lainojen uusiminen

Laina-aikaa voi jatkaa, ellei aineistoon ole varauksia. Lainat voidaan uusia korkeintaan 8 kertaa. Lainan voi uusia kirjastossa, puhelimitse (040 4886175), sähköpostitse (kirjasto(a)kokemaki.fi) tai verkkokirjastossa osoitteessa www.satakirjastot.fi. Internetin kautta uusimiseen tarvitaan tunnusluku, jonka saa kirjastossa käymällä. Uusia voi kaikkien Satakunnan kirjastojen aineistoa.

Aineiston varaaminen

Lainassa olevaan aineistoon voi tehdä varauksen. Tunnusluvun avulla voi varata sekä lainassa että hyllyssä olevaa aineistoa verkkokirjastossa osoitteessa www.satakirjastot.fi. Aineiston varaaminen on maksutonta. Noutamatta jätetystä aineistosta peritään 1 € / varaus. Varauksen voi tehdä oman kirjaston kokoelmaan tai kaikkiin Satakirjastoihin. Noutopisteen voi itse valita. Varatun aineiston saapumisilmoituksen voi saada sähköpostilla, tekstiviestinä tai kirjeenä. Aineisto pidetään varattuna 7 päivää saapumisilmoituksen lähettämisestä.

Tunnusluku

Kirjaston aineistorekisteristä voi tehdä hakuja verkkokirjastossa (www.satakirjastot.fi). Kirjastokortin haltija saa myös halutessaan tunnusluvun, jolla pääsee verkkokirjastossa katsomaan omia lainojaan, uusimaan niitä sekä tekemään varauksia. Tunnusluvun saa kirjastossa henkilökohtaisesti käymällä.

Maksut ja korvaukset 1.1.2017 alkaen
 

Myöhästymismaksut 
Aikuisten osaston aineistot

0,25 €/vrk/laina

max. 7 €/laina

Lasten ja nuorten osastojen aineistotei maksua
Noutamatta jätetty varaus1 €/varaus

Huomautusmaksut, laskutus ja perintä

 
1. huomautus (viikon kuluttua eräpäivästä)1,50 €
2. huomautus (4 viikkoa eräpäivästä)3 €
Laskutuslisä (sisältää 1. ja 2. huomautuksen maksut)12 €

 

Myöhästymismaksuja aletaan periä heti eräpäivän jälkeen. Laina-aika päättyy eräpäivänä kirjaston aukioloajan päättyessä. Kirjaston aukioloajan jälkeen tehdyt palautukset kirjautuvat seuraavalle aukiolopäivälle.

Aikuisten osaston aineistojen myöhästymismaksu on 0,25 €/vrk/laina. Maksimimaksu on 7 €/laina.

Lasten ja nuorten osastojen aineistosta ei peritä myöhästymismaksuja, ainoastaan huomaustusmaksut.

1. palautuskehotus eli huomautus lähetetään viikon kuluttua eräpäivästä. Mikäli aineistoon on varaus, palautuskehotus lähtee heti eräpäivän jälkeen. Myöhästymismaksujen lisäksi peritään huomautusmaksu 1,50 €.

2. palautuskehotus eli huomautus lähetetään  4 viikon kuluttua eräpäivästä. Myöhästymismaksujen lisäksi peritään huomaustusmaksu 3 €.

Lasku lähetetään n. 8 viikon kuluttua eräpäivästä. Myöhästymismaksujen lisäksi peritään laskutuslisä 12 €. Laskutuslisä sisältää 1. ja 2. palautuskehotuksen huomautusmaksut. Lasku on perimiskelpoinen.

Kirjastot voivat siirtää saatavansa perintätoimiston perittäväksi. Perintätoimisto laskuttaa aineiston korvausmaksun, myöhästymismaksun, käsittelymaksut, omat perintäkulunsa ja lainmukaisen viivästyskoron.

Aineiston korvaaminen

Lainaajan on korvattava kadonnut tai vahingoittunut aineisto maksamalla aineiston omistavan kirjaston määräämä korvausmaksu.

Maksujen maksaminen

Muut kuin perintään siirretyt maksut voi maksaa mihin tahansa Satakirjastoon.

Kaukolainamaksu

Kaukolaina kotimaasta 2 € / laina + lähettävän kirjaston perimät kulut.
Valokopiot lähettäjäkirjaston taksan mukaan.

Uusi kirjastokortti kadonneen tilalle 2 €

Kopiot ja tulosteet
Valokopiot 0,30 € / sivu
Värikopiot 0,60 € / sivu
Tulosteet tietokoneelta 0,30 € / sivu
Värituloste tietokoneelta 0,60 € / sivu

Faksi 0,50 € / sivu

Velkaraja

Asiakkaalla saa olla maksamattomia maksuja enintään 10 €. Asiakas joutuu lainauskieltoon, kun raja on ylitetty. Lainausoikeus palautuu, kun maksut maksetaan.