Esko Pertolan kokoelma

Kokemäki-Seura ry ja Esko Pertolan mittava kirja- ja painotuotekokoelma Kokemäen kirjastossa.

Taustaa

Kokoelman on kerännyt Esko Pertola sekä Kokemäki-Seura ry. Kirjastoon kokoelma on siirretty vuonna 2002. Kokoelman puhdistus- ja luettelointityö kuului Teljän uusi tuleminen -hankkeeseen.

 

Kokoelma

Esko Pertolan kokoelma sijaitsee kirjaston autotallissa ns. Pertolan parvella. Pertolan parven aineistoon voi halutessaan tulla tutustumaan kirjastoon. Kirjoja ei anneta kotilainaan.

Kokoelman laajuus on noin 35 hyllymetriä. Sen rungon muodostavat Kokemäen kunnan lainakirjaston vanhimmat kappaleet, jotka Esko Pertola ystävineen kuljetti museon suojiin vanhan kunnantalon vintiltä talon saadessa purkutuomion. Valtaosa vanhoista kirjoista on uskonnollista kirjallisuutta, esimerkiksi 1700-luvulta olevia nahkakantisia virsikirjoja.

Lisäksi kokoelmaan kuuluu mittava määrä kalentereita, esim. Kansanvalistusseuran maatalouskalentereita, joihin talolliset ovat tehneet merkintöjä esim. säätiloista. Lisäksi kokoelmaan kuuluu lukuisia pienpainatteita, kuten mm. Satakunnan laulujuhlien ohjelmat ja paikallisesitteet.
Lehtiä löytyy mm. Suomen kuvalehti ja Kokemäen Sanomien vuosikertoja sekä mm. joululehtien, Merimiehen ystävä -lehden ja Koti ja yhteiskunta -lehden irtonumeroita.

 

Listaus Esko Pertolan kokoelman aineistoista.